HLE-21 + M4 trek-duw, effectief gebruik
Geplaatst: 24 sep 2013, 14:10
Heeft er iemand een idee van hoeveel treinen met de samenstelling HLE21 + M4/M4/.../M4 +M4ADX er nog rondrijden in trek-duw?
Steve schreef:Je vindt ze vooral op de IC's waar er nog (hoofdzakelijk) M4 wordt ingezet: Schaarbeek - Moeskroen en Oostende - Kortrijk. Een groot deel van de IC Quiévrain/Saint-Ghislain - Luik-Guillemins wordt ook met M4 gedaan, maar ik dacht dat meerdere (of zelfs alle?) stammen daar tegenwoordig ingesloten zijn door HLE 27, al dan niet met een werkloze ADx ertussen.
Dit is muggeziften, maar het zijn er toch maar dertig? Eén kwam om in Izegem, de andere in Buizingen.Steve schreef:Met "slechts" 31 rijtuigen ADx zullen er wellicht ook niet enorm veel op overschot zijn, of wel?
Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.bobby schreef: waarom haalt men daar die ADX rijtuigen niet uit, zodat men ze dan elders kan gebruiken, bv P-treinen aarschot - Antwerpen (M4), elke avond zijn daar een aantal mensen drukdoende om de locs te verplaatsen; men zou deze treinen beter trek-duw maken...
Normaal voorzien rijden de rammen met 21 en M4 stuurrijtuig. Maar het kan gebeuren dat aan beide zeiden een locomotief hangt, bij defect stuurrijtuig bijvoorbeeld.bobby schreef:blijkbaar wordt de ic- dienst Brussel - Doornik - Moeskroen ook met M4 rijtuigen ingesloten door 2 t27-en gereden, terwijl het ADX rijtuig ook nog aanwezig is.
HLE 2302 schreef:
Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.
Het rondzetten van een loc is nog steeds het werk van een treinbestuurder of bestuurder rangeringen, andere mensen hebben geen bevoegdheid dit voertuig te besturen. De rangeerder komt enkel tussen voor het losmaken en vastmaken van deze loc. Werplaatspersoneel mag en kan dit materieel ook verzetten maar echter enkel binnen de aanhorigheden van de werkplaats zelf en nergens anders.HLE 2302 schreef:Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.
Daarbij kan een T27 niet meer rijden met een M4 stuurrijtuig.
Maar er is reeds veel werk afgepakt van de rangeerders, en ze lopen nog steeds rond. De Klassiekskes uit de jaren 50 zijn vervangen door stellen met GF-koppeling, en bv. in Oostende wordt in tegenstelling tot vroeger de IC A niet meer vers klaargezet. Ik herinner mijn nog dat er een rangeerder eind de jaren negentig in Oostende een 16 aan de trein naar Keulen aankoppelde, en dat deze zij "dat alles trek- en duw werd, en dat de rangeerder zo een uitstervend ras werd". Ondertussen hebben ze in Oostende weer enkele nieuwe en er werd mij ook verteld dat er in Kortrijk drie nieuwe zijn.HLE 2302 schreef:Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.
carlos schreef:HLE 2302 schreef:
Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.
dat is wel de wereld op z'n kop, nl we gaan in Aarschot 3 treintjes zetten waarbij de loc moet omgezet worden zodat we daar een rangeerder kunnen te werkstellen...
dus als deze 3 treinen trek-duw zouden zijn heeft NMBS-reizigers daar geen rangeerder meer nodig = besparing.
Bij gebrek aan rangeringen worden rangeerders, vooral in de kleinere stations dan maar benut als poetspersoneel. Erg fijn is dit niet.Retard schreef:Maar er is reeds veel werk afgepakt van de rangeerders, en ze lopen nog steeds rond. De Klassiekskes uit de jaren 50 zijn vervangen door stellen met GF-koppeling, en bv. in Oostende wordt in tegenstelling tot vroeger de IC A niet meer vers klaargezet. Ik herinner mijn nog dat er een rangeerder eind de jaren negentig in Oostende een 16 aan de trein naar Keulen aankoppelde, en dat deze zij "dat alles trek- en duw werd, en dat de rangeerder zo een uitstervend ras werd". Ondertussen hebben ze in Oostende weer enkele nieuwe en er werd mij ook verteld dat er in Kortrijk drie nieuwe zijn.HLE 2302 schreef:Dan neem je het werk af van de rangeerders. Het is hun werk om de locomotieven rond te zetten en remproeven uit te voeren.