Pagina 1 van 1

Europalia Trains & Tracks

Geplaatst: 01 okt 2021, 18:12
door joverwimp

Re: Europalia Trains & Tracks

Geplaatst: 15 okt 2021, 11:29
door joverwimp
Europalia start met expo in KMSK over de trein in de schilderkunst (www.bruzz.be/culture/art-books/europali ... 2021-10-14)

Sporen van moderniteit is de naam van de nieuwe tentoonstelling die in het kader van cultuurfestival Europalia in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) te zien is. De kunstwerken uit de expositie kaderen binnen het Europaliathema 'Treinen en sporen'. Van 15 oktober tot en met 13 februari is het publiek welkom in het museum.

Meer dan 120 werken uit de 19de en 20ste eeuw worden tentoongesteld. De meeste komen uit Italië en Frankrijk, maar de KMSKB slaagde er in om ook enkele stuks uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te laten overkomen. Door het uitleenverbod dat sommige Amerikaanse musea wegens de coronacrisis hebben opgesteld, bleek dat geen makkelijk karwei. "We hebben toch vooral voor een Europese insteek gekozen", zegt directeur Michel Draguet.

De expositie speelt in op de angst en de fascinatie voor 'het ijzeren paard' en toont hoe de trein meerdere generaties aan artiesten inspireerde. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de schilderijen van het Saint-Lazare-station door de Fransman Claude Monet. Maar ook andere kunststromingen zullen vertegenwoordigd zijn door het werk van Léon Spilliaert, Fernand Léger, Victor Servranckx, Paul Delvaux, Gino Severini en Umberto Boccioni.

"De trein was een groot succes aan het begin van de industriële revolutie, maar raakte in het midden van de vorige eeuw wat in verval. Toch is het belang van dit vervoermiddel voor de toekomst van onschatbare waarde," zei staatssecretaris Thomas Dermine (PS), verantwoordelijk voor het Wetenschapsbeleid.