modelspoorweg op BRAFA kunstbeurs

Alles over modelspoor
Plaats reactie
joverwimp
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 feb 2018, 10:24

modelspoorweg op BRAFA kunstbeurs

Bericht door joverwimp »

Op de stand 46 A van de Koning Boudewijnstichting kan u het unieke levenswerk van Raymond Legrand bewonderen. Deze gepassioneerde modelbouwer startte op zijn 14e aan wat zijn levenswerk zou worden: een modelspoorweg met reproducties van echte Belgische NMBS-spoorvoertuigen uit het begin van de 20e eeuw.
Raymond Legrand bouwde alles zelf: de sporen, dwarsliggers, locomotieven, rijtuigen en gebouwen. Door de schaal waarvoor hij koos (1:22,5), kon hij zich volledig uitleven in details. Zijn schaalmodellen zijn verbluffend realistisch. Het modelspoorwegnet van honderden meters bevat reproducties tot 1,20 m lang, 30 cm hoog en met een gewicht tot 30 kg. Per rijtuig kostte hem dat tussen 600 en 1.200 uren werk. Alle stukken werden met de hand gemaakt en getuigen van een uitzonderlijke finesse en precisie. De locomotieven worden aangedreven door elektrische motoren en rijden zo op eigen kracht over het spoorwegnet en trekken rijtuigen of goederenwagens voort. Een bedieningstafel, een optisch controlebord en de nodige elektrische apparatuur maken het spoorwegnet af.
Dit unieke levenswerk is dankzij een schenking aan de Koning Boudewijnstichting nu voor altijd bewaard. Op de stand kan u als bezoeker van BRAFA deze rijdende wagons vol passie en geschiedenis ervaren. Overigens zal er een trein rijden langs het restaurant en boven de hoofden van de bezoekers.

De BRAFA kunstbeurs loopt van 26 januari tem 2 februari 2020
Tour & Taxis, Havenlaan 88, 1000 Brussel
Open van 11 tot 19 uur
Meer info:www.brafa.art
Paul
Berichten: 1037
Lid geworden op: 09 feb 2008, 22:57
Locatie: FNU

Re: modelspoorweg op BRAFA kunstbeurs

Bericht door Paul »

Wat gebeurt er met die - inderdaad werkelijk unieke - verzameling na die kunstbeurs? Blijft ze privé-eigendom? Van wie? Wordt ze later ergens permanent tentoongesteld?
joverwimp
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 feb 2018, 10:24

Re: modelspoorweg op BRAFA kunstbeurs

Bericht door joverwimp »

De collectie werd geschonken aan de Koning Boudewijnstichting.
Daar kan u allicht meer vernemen.
(https://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Pres ... d726c18025)
stijn
Berichten: 109
Lid geworden op: 03 okt 2017, 08:27

Re: modelspoorweg op BRAFA kunstbeurs

Bericht door stijn »

Ik geloof dat er veel modellen tentoongesteld zijn in Trainworld...
http://nmbs-asp.adlibhosting.com/results

Groetjes,

Stijn
Plaats reactie