MIVB nieuws

Smalspoor, tram en light-rail in België
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Extra naam voor 13 metrostations
Afbeelding


Brussel - Tegen 4 maart krijgen dertien Brusselse metrostations een extra benaming. Onder de naam van de halte zal ook de naam van een toeristische bezienswaardigheid vermeld worden.

De verbeterde signalisatie moet toeristen makkelijker door de stad loodsen.
Dit zijn de nieuwe benamingen die voor 4 maart aangebracht zullen worden:

Heizel Atomium
Beurs Grote Markt
Centraal Station Grote Markt
Anneessens Manneken Pis
Louiza Hortahuis
Sint-Katelijne Antoine Dansaertstraat
Schuman Berlaymont / Concilium
Troon Europees Parlement
Merode Jubelpark
Sint-Guido Erasmushuis
Hallepoort Marollen
Naamsepoort Matongé
IJzer Thurn & Taxis

Bron: Mobiel Brussel
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Jaarlijks 30 MIVB-bestuurders beboet voor gsm'en
De Brusselse politie stelt jaarlijks een dertigtal processen-verbaal op tegen bus- en trambestuurders van de MIVB voor het gebruik van hun gsm achter het stuur. Dat antwoordde Brussels minister van Verkeer Brigitte Grouwels in de bevoegde commissie van het Brussels parlement op een vraag van Gisèle Mandaila (MR).

De minister wees er op dat de MIVB zelf ook interne controles houdt. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij heeft een intern reglement dat het gebruik van een aantal apparaten verbiedt achter het stuur van een voertuig van de MIVB, ook al laat de wegcode het gebruik toe. Het gaat onder meer om gsm, radio, mp3-speler en Ipod. Overtredingen worden gestraft met een berisping of ernstigere sancties bij recidive. (belga/dea)

bron: http://www.demorgen.be/
Dietrich

Re: MIVB nieuws

Bericht door Dietrich »

bobke schreef:Brussel - Tegen 4 maart krijgen dertien Brusselse metrostations een extra benaming. Onder de naam van de halte zal ook de naam van een toeristische bezienswaardigheid vermeld worden.
Eigenlijk zijn ze gewoon de signalisatie in die lichtbakken volledig aan het moderniseren. Dus dat oude "design" met blauwe letters op wit zal waarschijnlijk snel verdwenen zijn.
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

MIVB maakt zwartrijden moeilijker

BRUSSEL - Vanaf juni zijn achttien Brusselse metrostations uitgerust met automatische toegangspoorten. Wie zijn vervoersbewijs niet valideert, raakt niet binnen. De MIVB investeert 35 miljoen euro in het systeem.
De Brusselse vervoersmaatschappij gaat vanaf juni achttien metrostations met poortjes ‘afsluiten'. Vanaf dan raak je niet meer op de perrons zonder geldig vervoersbewijs. Er zijn al verschillende stations, zoals Kruidtuin, Pannenhuis of Delta, uitgerust met dergelijke poortjes.

‘In de stations waar de poortjes al zijn geïnstalleerd, openen die nog automatisch als iemand gewoon voorbijkomt. Vanaf juni blijven ze gesloten als je je vervoersbewijs niet valideert. We zitten op schema', licht MIVB-woordvoerder Guy Sablon toe.

De maatregel moet vooral in de strijd tegen zwartrijden zijn effect niet missen. Toen er in de Parijse metro dergelijke poortjes waren geplaatst, daalde het zwartrijden er drastisch. De MIVB schat het aantal zwartrijders in de metro momenteel op minstens 15procent van de reizigers. Bij (repressieve) controles wordt ‘slechts' 3,16procent van de zwartrijders betrapt.

Veiligheidsgevoel

Toch hebben de toegangspoortjes nog andere voordelen. ‘Ze verhogen het veiligheidsgevoel bij de reizigers en bevorderen de doorstroming. We kunnen ook in elk station precies tellen hoeveel reizigers op welke momenten passeren. Met die gegevens kunnen we ons aanbod beter afstemmen.'

De MIVB investeert 35 miljoen euro om er alle 69 metrostations mee uit te rusten. ‘De eerste fase zit erop, daarna gaan we versneld in de andere stations de toegangspoorten installeren. Als alles volgens plan verloopt, zijn tegen eind 2012 alle stations uitgerust met automatisch sluitende poortjes', zegt Sablon.

Kruidtuin is een van de stations waar de poortjes getest worden. ‘Ik vind het een goed plan om zwartrijders af te schrikken. Als iedereen zou betalen, zou de prijs van een rit misschien omlaag kunnen. Of ik mij nu echt veiliger voel door die poortjes, betwijfel ik wel', reageert Suzanne Gonzalez, die dagelijks de metro neemt.

De – papieren – rittenkaarten blijven geldig. Wie nog geen Mobib-kaart heeft, kan ook nog steeds het openbaar vervoer gebruiken, bevestigt de MIVB.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=FM2N3PC4
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Nieuwe toegangspoortjes Brusselse metro later in gebruik

29 april 2010

Afbeelding


Het nieuwe systeem met automatische toegangspoortjes in de Brusselse metrostations zal pas vanaf 5 juli van start gaan.

Dat is een maand later dan aanvankelijk voorzien. Vervoersmaatschappij MIVB zegt liever nog eventjes te willen wachten met het nieuwe systeem totdat een maximumaantal klanten een MOBIB-kaart, waarmee de poortjes geopend kunnen worden, hebben.

De beslissing komt er vooral door de 65-plussers onder de MIVB-klanten die nog tot eind juni de tijd hebben om hun papieren abonnement in te ruilen voor het nieuwe kaartje, aldus de krant.

In het metrostation Hallepoort werd dinsdag twee uur lang het systeem getest en daaruit bleek dat heel wat 65-plussers nog geen MOBIB-kaart hebben, schrijft de krant La Capitale.

Op 5 juli moeten zeventien metrostations uitgerust zijn met het systeem. Elke week zullen er twee opengaan. De aanpassingswerken zullen acht weken duren.

Bron: De Morgen
rds

Re: MIVB nieuws

Bericht door rds »

Iemand die weet wanneer Brussel-Noord aan de beurt is om afsluitpoortjes te krijgen? Misschien is het dan eindelijk eens gedaan met overvolle metrostellen.
Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 4944
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: MIVB nieuws

Bericht door Steve »

rds schreef:Iemand die weet wanneer Brussel-Noord aan de beurt is om afsluitpoortjes te krijgen? Misschien is het dan eindelijk eens gedaan met overvolle metrostellen.
Dat zal nog wel een hele poos duren. Het Zuidstation komt over enkele maanden als eerste grote station aan de beurt, maar het Noordstation zal pas over een paar jaar zijn.
Dietrich

Re: MIVB nieuws

Bericht door Dietrich »

In Delta waren ze laatst geïnstalleerd, maar ze openden nog automatisch zonder kaart te scannen.
Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 4944
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: MIVB nieuws

Bericht door Steve »

Dietrich schreef:In Delta waren ze laatst geïnstalleerd, maar ze openden nog automatisch zonder kaart te scannen.
Is volledig normaal, de eerste toeganspoortjes zullen pas vanaf juli geleidelijk aan in dienst worden genomen.
Trammist

Re: MIVB nieuws

Bericht door Trammist »

Wat gaat er gebeuren met de JUMP-tickets, enkele ritten, 10rittenkaarten, enzovoort? Komt er een wegwerp-MOBIB, of een huur-MOBIB?
Dietrich

Re: MIVB nieuws

Bericht door Dietrich »

Er staan nog altijd enkele gewone ontwaarders bij mijn weten. Ik denk dat een Mobib-kaart laten maken voor zo'n zaken beetje duur uitvalt, ze kost immers 5 euro voor te laten maken.
Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 4944
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: MIVB nieuws

Bericht door Steve »

De Prodata-kaarten blijven gewoon bestaan, en er zullen altijd toeganspoortjes zijn met een dergelijke ontwaarder.

Op termijn zullen er wel wegwerpbare MOBIB-kaartjes komen (van een veel lichtere kwaliteit dan de huidige kaarten waarvoor 5 euro gevraagd wordt), maar eerst moeten de NMBS en vooral De Lijn en TEC volledig klaar zijn om mee in het verhaal te stappen.

Van de drie is de NMBS is in ieder geval het verst gevorderd: houders van een Treinkaart met supplement MIVB-net krijgen nu al een MOBIB-kaart van de NMBS zelf. En weinig bekend: als je een biljet neemt met een dagje MIVB-net, dan krijg je al een wegwerpbaar MOBIB-kaartje, dus wat dat betreft zijn ze zelfs de MIVB voor...
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Brussels openbaar vervoer blijft stijgen

19 mei 2010

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB vervoerde in 2009 meer klanten en ook het eerste kwartaal van dit jaar evolueert het klantenbestand positief. De spectaculaire vooruitgang van het midden van het decennium behoort echter tot het verleden.

In 2009 telde de MIVB 290,6 miljoen ritten of reizigers. Dat zijn er 4,5 miljoen of 1,56 procent meer dan het jaar voordien. In de periode 1999 tot 2007 was de maatschappij gewend geraakt aan groeipercentages van vijf procent en meer. De verkeersontvangsten gingen nog met 2,4 procent vooruit tot 207,15 miljoen euro, 'vooral een gevolg van de tariefverhoging', zegt Kris Lauwers, adjunct-directeur-generaal. Vooral de schoolabonnementen brachten meer op.

Voor het eerst in jaren ging de commerciële snelheid van de bussen van de MIVB er op vooruit, zij het zeer lichtjes, van 16,9 naar 17,0 km/u. 'Ik vrees dat dit niet structureel is, maar vooral te danken aan de economische crisis waardoor het autoverkeer in de stad wat gedaald is', zegt Lauwers. De snelheid van de metro ging er wat op achteruit van 29,0 naar 28,2 km/u door de aanpassing van het net en een zuiniger rijgedrag.

Voor het zevende jaar op rij slaagde de MIVB er in zijn dekkingsgraad te verhogen, dat is de de ratio tussen eigen inkomsten en kosten. Die is intussen opgelopen tot 52,5 procent (51,7 in 2008). Dit jaar zou die voor de derde opeenvolgende keer boven 50 procent liggen en dan kanhet Brussels gewest de vervoermaatschappij weer kunnen deconsolideren wat de toekomstige begroting van het gewest gunstig zou beïnvloeden.

Vorig jaar kostte de MIVB 492,3 miljoen aan het gewest, waarvan 239 miljoen aan werkingskosten, 202 aan investeringen en 51 aan voorkeurtarieven (65+ en 12-). Dit jaar is dat 477,6 miljoen, maar dat wil niet zeggen dat de vervoersmaatschappij minder ontvangt. Een deel van de toelages loopt via Beliris, een samenwerkingsverband tussen het gewest en de federale overheid dat een aantal projecten financiert.

Bron: De Tijd
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Brand in Brusselse metro

14 juni 2010

In de Brusselse metro brak er maandagavond brand uit. Er reden een tijdlang geen metrostellen tussen de stations Naamse Poort en Troon. Er vielen geen gewonden.

De brand werd opgemerkt rond 19 uur. Volgens de Franstalige zender RTBF zouden hoogspanningskabels in de koker tussen de stations Louise en Naamse Poort vuur gevat hebben. Het vervoerbedrijf MIVB heeft onmiddellijk een noodplan in werking gesteld en vervangbussen ingelegd tussen de Naamse Poort en Troon.

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle.

Bron: Zita
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

MIVB neemt leiding in Europees project tegen klimaatverandering

23 juni 2010

Vijf Europese openbaarvervoersmaatschappijen engageren zich in een vierjarig project tegen de klimaatverandering onder de leiding van de Brusselse MIVB. Met het project "Ticket to Kyoto" willen de vijf maatschappijen een lagere CO2-uitstoot introduceren als nieuwe standaard voor vervoersmaatschappijen. Dat verklaarde Alain Flausch, directeur-generaal van de MIVB, woensdag tijdens de ondertekening van het contract met de Europese partners.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB neemt de leiding van het project, in samenwerking met GMPTE (Manchester, Groot-Brittannië), RATP (Parijs, Frankrijk), moBiel (Bielefeld, Duitsland) en RET (Rotterdam, Nederland). De vijf verbinden zich ertoe hun ecologische voetafdruk drastisch te verlagen. Hiervoor wordt een budget van 12,7 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in energiebesparende maatregelen. De helft van het geld is afkomstig van de Europese Unie. MIVB, RET en moBiel zetten in op "ecodriving", waarbij bestuurders opgeleid worden om zachter op te trekken en te vertragen.

Bij de eerste twee maatschappijen zal ook remenergie worden gerecupereerd. GMPTE en MIVB zullen wedstrijden organiseren om de energie-uitgaven in hun stelplaatsen te verminderen. RATP ten slotte, gaat ledverlichting aanbrengen in een van zijn metrostations en de warmte van voorbijrijdende metro's gebruiken. De vijf maatschappijen zullen hun werkwijzen vergelijken en uitwisselen.

Bron: Metro Time
Plaats reactie