Gepensioneerde rijdt gunstig met internationaal biljet

Wegwijs in dienstregelingen, tarieven en vervoersvoorwaarden in België.
Plaats reactie
Patrick
Berichten: 2289
Lid geworden op: 08 feb 2006, 18:42
Locatie: FI (= Ieper)

Gepensioneerde rijdt gunstig met internationaal biljet

Bericht door Patrick »

Voor wie Duits begrijpt: een interessant artikel.
Hoe werkt het? Hij koopt een internationaal biljet. Het startstation ligt in het buitenland. Hij vertrekt echter vanuit zijn eigen woonplaats in Duitsland want met zo'n biljet mag je deeltrajecten laten vallen.
Zo reisde hij voor € 118,50 in 1e klas (met een BahnCard 50 voor senioren) gedurende een periode van 1 maand van Bregenz naar Rügen. Hij stapt dus frequent uit/op tijdens zijn reis. Hij overnacht in jeugdherbergen of bij vrienden onderweg.
Sommige TBGs zijn zeer geïnteresseerd, anderen argwanend (nemen een foto van zijn ticket) of soms ronduit woest (werd uit de trein gezet in het station waar hij toch wou uitstappen). De "truk" is blijkbaar niet goed gekend :wink:
jotie
Berichten: 362
Lid geworden op: 06 aug 2008, 17:17

Re: Gepensioneerde rijdt gunstig met internationaal biljet

Bericht door jotie »

Niets nieuws natuurlijk, en perfect volgens de regeltjes. Zolang je maar in de richting van de uiteindelijke bestemming blijft rijden, en er geen rondrit van maakt of stations twee keer doorkruist. Veel 'navolging' zal dat trouwens niet kennen, denk ik. In zijn situatie, als gepensioneerde met blijkbaar zeeën van tijd en geen andere verplichtingen: najah, waarom niet? In de meeste gevallen volstaat nochtans het feit dat je je reis van >100 kilometer binnen Duitsland in twee dagen mag afleggen met zoveel tussenstops als je zelf wilt (althans bij Normalpreis).

Zelfs met Sparpreise valt er ontzettend veel te realiseren, al moet je dan wel wat flexibiliteit 'inkopen' door voldoende Nahverkehr in je reisplannen te stoppen (ideaal is een klein stukje IC/ICE en voor het overige IRE/RE/RB/S naar believen, zodat je de facto loskomt van Zugbindung). Ik ben zelf ook al via de meest onmogelijke routes naar alle uithoeken van Duitsland gereisd, en dat vaak tegen Sparpreistarief (minus nog eens 25% BC-korting). Het enige wat je nodig hebt is een beetje vrije tijd, de tips & tricks die je gaandeweg leert kennen, de online en offline reisplanners van DB en een kaart met de Europese spoorwegen.

Voor reizen binnen Duitsland deze en volgende maand is er trouwens een erg aantrekkelijk aanbod: de Deutschland Pass. Kost wel wat, maar als je dan toch een hele maand van A naar D via B - C - B wil reizen een prima optie en goedkoper dan die veel te dure Interrails (voor de +26-jarigen toch).
Plaats reactie